Olli Varonen

Olli Varonen (s. 1965) opiskeli Suomessa H. Rautasalon, S. Kimasen ja S. Laamasen johdolla. Myös opinnot Géza ja Csaba Szilvayn johtamassa Helsingin Juniorjousissa olivat erittäin merkityksellisiä. Vuonna 1983 Varonen suoritti Sibelius-Akatemiassa sellonsoiton diplomikurssin ja kirjoitettuaan ylioppilaaksi Sibelius-lukiosta 1984 hän jatkoi opintojaan Budapestin Liszt-Akatemiassa prof. Ede Bandan johdolla suorittaen 1988 diplomikonserttinsa korkeimmalla arvosanalla.

Varonen on konsertoinut orkestereiden solistina, soolosoittajana ja kamarimuusikkona kotimaan lisäksi Ruotsissa, Tanskassa, Virossa, Ranskassa, Iso-Britanniassa, Itävallassa, Unkarissa, Tsekissä, Venäjällä, USA:ssa ja Singaporessa. Varosen perusohjelmistoon kuuluu yli 40 suurta konserttoa ja sonaattia.

Pianisteista, joiden kanssa hän on esiintynyt sonaattiohjelmin mainittakoon Risto Laurila, Arto Satukangas, Tuomas Turriago, Matti Raekallio (mm. kaikki Beethovenin sonaatit ja variaatiot) sekä Sachi Nagaki, jonka kanssa Varonen debytoi USA:ssa Malibussa Kansainvälisellä Chopin-festivaalilla ja levytti mm. Beethovenin ja Franckin A-duuri sonaatit. Helmikuussa 2001 Varonen soitti Sostakovitsin 1. sellokonserton pietarilaisen Capella-orkesterin solistina kolmen konsertin kiertueella (Capella-sali Pietarissa, Raahe-sali, Jyväskylän teatteritalo).

Sellokonserttien lisäksi Varonen on johtanut useita kymmeniä Kamariorkesteri Capriccioson konsertteja kotimaassa, Unkarissa ja Venäjällä. Hänen esityksiään on kuultu mm. Suomen ja Unkarin yleisradioissa, Radio Keski-Suomessa sekä TV 2:ssa.

Varosen esityksiä on saatavilla myös kuudella CD-levyllä, joista viimeisin julkaistiin tammikuussa 2005.

Ennen lehtoraattiaan Keski-Suomen konservatoriossa (1990 alkaen) ja sittemmin Jyväskylän ammattikorkeakoulussa (alkaen 1999) Varonen toimi Helsingin Kaupunginorkesterin sellistinä.