Pablo Casals & Guilhermina Suggia

Kahden suuren selloduo – ja rakkaustarina


Pablo Casals (1876-1973) mainitaan useimmiten sellisteistä suurimpana. Myös Guilhermina Suggia (1885-1950) raivasi tiensä maailman arvostetuimpien sellotaiteilijoiden joukkoon –  temppu, joka 1900-luvun alussa oli naiselle melkeinpä mahdotonta. Nämä kaksi, Casals & Suggia, muodostivat 1900-luvun alussa suurenmoisen selloduon. Sen lisäksi he olivat myös rakastavaisia.

Kesällä 2020 Taiteen Edistämiskeskuksen myöntämä apuraha mahdollisti Varosille uuden konserttikokonaisuuden rakentamisen - Casalsin ja Suggian jalanjälkiä seuraten. Tuon tarunhohtoisen duon elämään tutustuminen on johdattanut Varoset mitä mielenkiintoisimpien säveltäjien pariin. Casalsille ja Suggialle tärkeitä säveltäjiä ovat olleet mm. unkarilaissyntyinen Emánuel Moór ja saksalainen Julius Klengel. Niin ikään Varosten ohjelmistoon on tällä ”tutkimusmatkalla” etsiytynyt myös venäläissyntyisen Reinhold Gliéren teoksia. Edelleen sellistimaailmaan suuresti vaikuttanut, Budapestin Liszt-akatemiassa opettanut David Popper on sävelillään mukana. Itseoikeutetusti konsertissa kuullaan myös ”Song of the Birds” - Casalsin tunnetuksi tekemä katalonialainen kansanlaulu.

Konsertissaan  ”Casalsin ja Suggian jalanjäljillä”

Varoset piirtävät juonnoin ja sävelin mielenkiintoisen kokonaisuuden 1800-luvulla lopulla ja 1900-luvulla alussa vaikuttaneista myöhäisromantiikan säveltäjistä. Konsertti raottaa myös esirippua kahden sellistipersoonan intensiiviseen yhteistyöhön – yhteistyöhön, joka joskus niin inhimillisesti koettelee yhteiseloa musiikissa ja musiikin ulkopuolella.